ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ STRESSΗ κατάσταση STRESS που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες πολύ συχνά δημιουργεί αυξημένη ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ. Τα είδη απώλειας μπορεί να είναι διαφορετικά.

1) Διάχυτη αραίωση (Telogen Effluvium ή Τελογενής Τριχόρροια). Το στρες συμβάλει στο είδος αυτής της τριχόπτωσης αλλά δεν είναι μόνιμο. Αυτό σημαίνει ότι όταν το αίτιο που προκαλεί την τριχόπτωση παύει να υπάρχει τότε τα μαλλιά επιστρέφουν στην προηγούμενή τους κατάσταση. Στην τελογενή τριχόπτωση τα μαλλιά αρχικά σταματούν να μεγαλώνουν. Μπορεί να παραμείνουν σε αυτήν την κατάσταση για τρεις μήνες περίπου πριν αρχίσουν να πέφτουν. Συνήθως αρχίζουν να μεγαλώνουν μετά από έξι έως εννέα μήνες ή ακόμα και περισσότερο σε βαριές περιπτώσεις.

2) Κατάσταση σχετιζόμενη με το στρες είναι η γυροειδής αλωπεκία. Αυτή συμβαίνει όταν λευκά αιμοσφαίρια του αίματος επιτίθενται στα τριχοθυλάκια. Αυτό οδηγεί σε μία γρήγορη απώλεια μαλλιών. Το χαρακτηριστικό της γυροειδούς αλωπεκίας είναι ότι υπάρχουν περιοχές ολοκληρωτικής απώλειας μαλλιών μέσα σε μία περιοχή κανονικής τριχοφυΐας. Αυτές οι περιοχές απώλειας σιγά σιγά μεγαλώνουν και αυξάνονται σε αριθμό έως ότου όλο το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επηρεαστεί από την νόσο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις η απώλεια μπορεί να αφορά τα φρύδια ή ακόμα και τρίχες από το σώμα. Μερικές φορές μπορεί το πρόβλημα να διορθωθεί από μόνο του αλλά όχι πάντα. Συνήθως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό.
3) Το συνηθέστερο είδος απώλειας μαλλιών στην περίπτωση του στρες είναι η διάχυτη αλωπεκία. Το στρες βέβαια είναι μία κατάσταση που πολύ συχνά βιώνουμε. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει την οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών να την αποδίδουμε στο στρες όπως πολλές φορές συμβαίνει. Έστω και εάν γνωρίζουμε ότι η αιτία του προβλήματος είναι το στρες καλό είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό ο οποίος θα κρίνει το είδος της θεραπείας που χρειάζεται και το οποίο καλό είναι να εφαρμοστεί σε αρχικό στάδιο.