Στο παρακάτω βίντεο δείτε ότι θέλετε να μάθετε για τη μεταμόσχευση μαλλιών, την διαδικασία και τις μεθόδους FUE και STRIP στους άνδρες, από τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Χριστόπουλο, επιστημονικό διευθυντή της Hair Anaplasis.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=yLazjjHo1bQ” title=”Μεταμόσχευση%20Μαλλιών%20″ theme=”light” border=”1″ autohide=”1″ fs=”1″]

κείμενο του βίντεο

Γ.Σ.: Καλώς ορίσατε στην εκπομπή Υγεία και Ανάπλαση, μια εκπομπή που επιμελείται το Κέντρο πλαστικής χειρουργικής “Αισθητική Ανάπλαση”, ασχολείται με θέματα υγείας και ευζωίας γενικότερα. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσα από το site μας, το email μας, το Facebook, το Youtube, το Twitter, να μας πείτε την άποψη σας και τα ερωτήματα σας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την μεταμόσχευση μαλλιών. Κοντά μας είναι ο κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου “Aισθητική Aνάπλαση”.

Πλαστικός χειρουργός: Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι εδώ και μπορούμε να αναλύουμε αυτά τα θέματα.

Γ.Σ.: Μπορούμε όλοι να κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών? Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών, πχ εσείς μπορείτε να κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών?

Πλαστικός χειρουργός: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί, ότι δεν είναι όλα τα άτομα κατάλληλα για μεταμόσχευση μαλλιών. Η πρώτη δουλεία ενός πλαστικού χειρουργού, στον οποίο προσέρχεται κάποιος για να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών, είναι να βρει ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος, αυτό που λέμε ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών. Επομένως δεν συμφωνώ με αυτό που γενικά γίνεται ότι όλοι όσοι πάνε σε κάποιον για να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών θεωρούνται ως κατάλληλοι υποψήφιοι. Δεν είναι όλοι. Υπαρχουν πάρα πολλές παράμετροι τις οποίες πρέπει να συνεκτιμήσουμε για να αποφασίζουμε εάν ένα άτομο πρέπει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών ή όχι. Για παράδειγμα πολλοί με ρωτάνε αυτό που είπατε γα μένα. Γιατί εγώ δεν κάνω? Είμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση? Φυσικά για να πω την αλήθεια όσο και αν αυτό μπορεί να φανεί ως έπαρση, δεν θέλω να φανεί έτσι, εάν μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου πιθανόν θα είχα κάνει γιατί γνωρίζοντας καλά το αντικείμενο, ξέρω καλά τις λεπτομέρειες. Είναι σαν ένα οδηγό, ο οποίος μπαίνει ως συνοδηγός σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αισθάνεται λίγο άσχημα, είναι συνέχεια αγχωμένος για το πως θα οδηγήσει ο άλλος. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα πρέπει κανείς να το επιθυμεί πολύ. Εγώ για παράδειγμα δεν το επιθυμώ πολύ. Είμαι εξοικειωμένος με την εμφάνιση μου και δεν το επιθυμώ πολύ. Θα πρέπει κάποιος να το επιθυμεί πολύ, όταν έρχεται στο ιατρείο. Η χαρακτηριστική ερώτηση που κάνω είναι πόσο καιρό το σκέφτεται. Εάν δω ότι είναι μια απόφαση της στιγμής, θεωρώ ότι δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος. Επομένως δεν θα πρέπει να κάνει. Άλλος λόγος είναι ότι όταν δεν έχει καλή δότρια, δλδ το πίσω μέρος του κεφαλιού που θα πάρουμε τα μαλλιά. Εάν δεν έχει καλή και πυκνή δότρια τότε δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών.

Το άλλο θέμα είναι αν έχει καλή δέκτρια, δηλαδή το σημείο που θα βάλουμε, εάν έχει ξεπεράσει κάποιο βαθμό αραίωσης. Πρέπει να έχει ξεπεράσει κάποιο βαθμό αραίωσης για να είναι κατάλληλος για μεταμόσχευση μαλλιών. Μετά παίζουν και άλλα πράγματα λόγο, πχ λόγοι υγείας, λόγοι κατάστασης γενικά του τριχωτού της κεφαλής και διάφορα τέτοια. Επομένως πρέπει να συμπίπτουν όλοι αυτοί οι λόγοι για να μπορέσει κανείς να πει οκ, ναι, πρέπει να κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών. Άρα το πρώτο που πρέπει κανείς να αναρωτιέται είναι αν είναι κατάλληλος υποψήφιος και όχι να το θεωρεί δεδομένο.

Γ.Σ.: Μάλιστα, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αυτή η διαδικασία ή παίζει ρόλο η ηλικία?

Πλαστικός χειρουργός: Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να βγάλουμε την ένδειξη, για να πούμε αν κάποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες γύρω στα 18-20 ένας άντρας (θα μιλήσουμε και για γυναίκες αργότερα), η απώλεια των μαλλιών στους άνδρες και συγκεκριμένα η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η αρμονική δλδ αλωπεκία, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι για όλα τα είδη αλωπεκίας, για όλα τα είδη απώλειας μαλλιών, είναι μόνο για ανδρογενετικού τύπου, αυτό είναι το χαρακτηριστικό των ανδρών Εάν λοιπόν μιλάμε για ένα νέο άτομο ηλικίας 18-20 ετών που θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών αν τα μαλλιά του πέφτουν, ίσως δεν είναι καλός υποψήφιος. Αυτές οι ηλικίες χρειάζονται μια ιδαίτερη σκέψη, μια ιδιαίτερη προσοχή γιατί εάν υπάρχει μια γρήγορη τριχόπτωση, μια ταχέως εξελισσόμενη τριχόπτωση, τότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα είναι στο μέλλον, σε τι κατάσταση θα είναι το τριχωτό της κεφαλής στο μέλλον κι επειδή εδώ θέλουμε να του δώσουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι για πάντα και όχι για 2-3 χρόνια ή για να ξεπεράσει τον καημό του. Μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που θα το έχει όταν θα είναι και 80. Επομένως πρέπει να κάνουμε και πρόβλεψη για το μέλλον πως θα είναι αυτά τα μαλλιά. Σε αυτές τις ηλικίες μπορούμε πολύ δύσκολα να κάνουμε πρόβλεψη για το μέλλον, επομένως μπορώ να σας πω ότι, από τα άτομα που μου έρχονται σε αυτές τις ηλικίες στο ιατρείο για μεταμόσχευση μαλλιών, είναι η μειονότητα των ατόμων στην οποία τελικά καταλήγουμε στο να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών. Μετά τα 25-28 κάπου εκεί βέβαια η απώλεια τριχών κάπως επιβραδύνεται, δεν σταθεροποιείται βέβαια, γύρω στα 40-45 σχεδόν σταθεροποιείται. Άρα σε αυτές τις ηλικίες από 25 και πάνω είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε μια μεταμόσχευση μαλλιών και πάλι βέβαια με προσοχή, δεν είναι για όλους ξαναλέω. Βέβαια στα άτομα που είναι από 40 και πάνω εκεί μπορούμε να προβλέψουμε με πολύ ακρίβεια το πως θα εξελιχθεί και τι είδους δουλειά θα κάνουμε, πως θα προγραμματίσουμε, πως θα σχεδιάσουμε την δουλειά μας.

Γ.Σ.: Υπάρχουν άτομα δηλαδή που δεν πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών? Έχουν αντένδειξη και δεν μπορούν?

Πλαστικός χειρουργός: Υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν αντένδειξη, που δεν πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών. Από τα άτομα που μου έρχονται στο ιατρείο τα 2/3 είναι κατάλληλα, το 1/3 δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση μαλλιών και τους το λέω ευθέως. Δεν θέλω να κάνω σε οποιονδήποτε. Θέλω να κάνω σε αυτόν που πραγματικά έχει ανάγκη από μια τέτοια διαδικασία, που πραγματικά θα ωφεληθεί. Άρα το 1/3 από τα άτομα που έρχονται δεν είναι κατάλληλα, άλλο 1/3 είναι απολύτως κατάλληλα και θα οφεληθεί πολύ και υπάρχει και άλλο 1/3 που είναι μεν κατάλληλα αλλά όμως πρέπει να ξέρουν κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή μπορεί να έχουν κάποια συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πρέπει να τα γνωρίζουν. Αυτό που λέμε σχετική αντένδειξη, άρα τα 2/3 των ατόμων, που βλέπω εγώ στο ιατρείο, είναι κατάλληλα για να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών , το 1/3 δεν είναι.

Γ.Σ.: Να μας εξηγήσετε λίγο πως γίνεται αυτή η διαδικασία.

Πλαστικός χειρουργός: Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει μια απλή λογική, ότι τα μαλλιά τα πίσω, που υπάρχουν στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, δεν πέφτουν ποτέ γιατί έχουν διαφορετικό επηρεασμό, έχουν διαφορετική ευαισθησία στις ορμόνες. Τα μαλλιά αυτά λοιπόν, όταν τα μεταφέρουμε μπροστά, διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν στην περιοχή από όπου τα πήραμε. Συνεχίζουν να είναι σταθερά, να μην πέφτουν. Τα μαλλιά αυτά δεν θα πέσουν ποτέ γιατί στην περιοχή που τα πήραμε δεν θα έπεφταν ποτέ. Άρα για αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι.

Γ.Σ.: Σε όποια θέση και αν τα πάμε δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά.

Πλαστικός χειρουργός: Ακριβώς. Το πως θα συμπεριφερθούν τα μαλλιά δεν εξαρτάται από την περιοχή. Εξαρτάται από την περιοχή από την οποία τα πήραμε αυτά τα μαλλιά. Επομένως αφού τα έχουμε πάρει από μια περιοχή, που τα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ, αυτά όπου και να τα βάλουμε δεν θα πέσουν ποτέ, όσο και αν αυτό σε μερικούς ακούγεται περίεργο. Θα διατηρήσουν τις ιδιότητες που είχαν από την περιοχή που τα πήραμε. Αυτά λοιπόν τα παίρνουμε και τα βάζουμε στην μπροστινή περιοχή, στην οποία θέλουμε να βάλουμε μαλλιά εκεί που έχουμε απώλεια μαλλιών. Είναι σαν ένα φυτό, έχεις ένα ανθεκτικό φυτό, ένα φυτό που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και πας και το βάζεις σε ένα χωράφι που ξεραθήκαν τα φυτά λόγω ξηρασίας. Επειδή λοιπόν έχουν ξεραθεί λόγο ευαισθησίας, όταν βάλεις ένα ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό, στο συγκεκριμένο χωράφι, αυτό θα παραμείνει.

Γ.Σ.: Βλέπουμε τώρα το βίντεο για το πως ξεκινά η διαδικασία, πως γίνεται.

Πλαστικός χειρουργός: Ναι, εδώ στην αρχή κάνουμε τοπική αναισθησία, βάζουμε τοπικό αναισθητικό. Βλέπουμε ξυρισμένο το κεφάλι. Στην τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE κόβουμε πάρα πολύ κοντό το μαλλί. Υπάρχει και η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών STRIP, την οποία θα αναφέρουμε. Στην τεχνική FUE κάνουμε τοπική αναισθησία όπως στον οδοντίατρο. Μετά με ένα ειδικό μηχάνημα παίρνουμε μια μια τις ρίζες των τριχών. Αφαιρούμε τις τρίχες, αυτή λέγεται τεχνική FUE, αφαιρούμε μια μια τις ρίζες των τριχών. Το κάθε μόσχευμα, αυτό που παίρνουμε, μπορεί να περιέχει 1,2,3, ή 4 τρίχες. Εδώ είναι το μπροστινό μέρος του κεφαλιού που θα βάλουμε τα μαλλιά. Κάνουμε πάλι τοπική αναισθησία , και αφού κάνουμε την τοπική αναισθησία κάνουμε τις υποδοχές, δλδ κάνουμε κάποιες μικρές τρυπούλες στο σημείο αυτό, μέσα στις οποίες θα φυτέψουμε τις ρίζες. Αυτές γίνονται πάλι με ένα ειδικό εργαλείο με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό το πως θα γίνουν αυτές οι υποδοχές, κάνουμε λοιπόν τις τρυπούλες αυτές με συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί από την κατεύθυνση την οποία θα δώσουμε θα εξαρτηθεί και η κατεύθυνση που θα έχουν τα μαλλιά μετά. Μετά μπαίνουν τα μοσχεύματα. Και μπαίνουν με ειδική λαβίδα. Υπάρχουν και κάποιες συσκευές, οι οποίες τοποθετούν τα μοσχεύματα. Εδώ βλέπετε μια τοποθέτηση με λαβίδα, μπαίνουν λοιπόν τα μοσχεύματα στα σημεία που είχαν γίνει πριν οι υποδοχές. Σε αυτές τις τρυπούλες, που είναι πολύ εξειδικευμένη δουλειά, η τοποθέτηση γίνεται από εξειδικευμένα άτομα και είναι πολύ λεπτομερής. Αφού τελειώσουμε, λοιπόν, πηγαίνει στο σπίτι του το άτομο αυτό. Όπως είπαμε, γίνεται με τοπική αναισθησία, η διαδικασία δεν πονάει, δεν έχει κάποιο πόνο. Είναι μια δουλειά όπως πάει στον οδοντίατρο κανείς, αν και η λέξη οδοντίατρος ακούγεται άσχημα. Βέβαια εκείνη την στιγμή μιλάμε και συζητάμε με τον ασθενή.

Γ.Σ.: Πόσο διαρκεί η διαδικασία?

Πλαστικός χειρουργός: Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και από την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε. Κυμαίνεται από 2,5 έως 4,5 ώρες κάπου εκεί ανάλογα πάντα με το μέγεθος του προβλήματος.

Γ.Σ.: Ας μιλήσουμε λίγο για τις μεθόδους. Αναφέρατε την μέθοδο STRIP και την μέθοδo FUE. Πείτε μας λίγο για αυτές.

Πλαστικός χειρουργός: Η μέθοδος STRIP είναι όταν παίρνουμε ένα μέρος από το τριχωτό της κεφαλής, το βλέπουμε εδώ στο βίντεο.

Γ.Σ.: Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε ότι τα μαλλιά δεν έχουν κουρευτεί.

Πλαστικός χειρουργός: Ναι, αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου STRIP, δεν χρειάζεται να κόψουμε τα μαλλιά πολύ κοντά. Εδώ έχουμε πάρει το μόσχευμα, υπάρχει ένα ράμμα μέσα κάτω από τα μαλλιά αλλά όμως δεν φαίνεται κάτι αμέσως μετά. Αφού έχουμε πάρει το μόσχευμα γίνεται ο διαχωρισμός των μικρομοσχευμάτων. Βλέπετε εδώ τα μικρομοσχεύματα. Έχουν μέσα 1-4 ρίζες τριχών. Γίνονται μετά οι υποδοχές. Όπως είπαμε και προηγουμένως, γίνονται κάποιες μικρές τρυπούλες στις οποίες θα βάλουμε μέσα τα μοσχεύματα δηλαδή τις ρίζες των τριχών. Έχει μεγάλη σημασία, εδώ βλέπουμε τις υποδοχές που έχουν γίνει ή μπορεί να γίνει και στο πίσω μέρος του κεφαλιού αναλόγως που υπάρχει το κενό. Πολλά άτομα ενοχλούνται από το πίσω μέρος περισσότερο παρά από το μπροστά. Αφότου λοιπόν κάνουμε αυτές τις τρυπούλες, οι οποίες πρέπει να είναι με συγκεκριμένο τρόπο, είναι σημαντικό το πως γίνεται δεν είναι τυχαίο, αρχίζουμε μετά και τοποθετούμε τα μοσχεύματα. Η διαδικασία της τοποθέτησης των μοσχευμάτων είναι ίδια με την μέθοδο FUE, δλδ η διαφορά μεταξύ της μεθόδου STRIP και της μεθόδου FUE δεν είναι η τοποθέτηση, είναι η λήψη, ο τρόπος λήψης. Η τοποθέτηση γίνεται πάντα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Επομένως αφού τα τοποθετήσουμε δεν τα στερεώνουμε με κάτι, αυτά κολλάνε μόνα τους στο συγκεκριμένο σημείο. Χρειάζεται βέβαια μια προσοχή τις επόμενες 2 μέρες για να μην τριφτεί η περιοχή και φύγουν τα μοσχεύματα αυτά. Χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και αφότου λοιπόν κολλήσουν τα βάζουμε εκεί, κολλάνε μόνα τους. Το άτομο αυτό μπορεί να φύγει και να πάει στο σπίτι του κανονικά. Συνεχίζει τις δραστηριότητες του βέβαια λίγο ήρεμα, δεν θα πάει να κάνει γυμναστική ή έντονες δραστηριότητες και σιγά σιγά μετά αρχίζει ο χρόνος αποθεραπείας.

Γ.Σ.: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου? Δλδ πως επιλέγουμε ποια μέθοδος είναι καλύτερη για το περιστατικό που έχουμε μπροστά μας?

Πλαστικός χειρουργός: Αυτό είναι πολύ σωστό να το αναφέρουμε διότι πρέπει να ξέρουμε. Εδώ βλέπουμε σε σκίτσο την μέθοδο STRIP. Κλείνουμε δεν υπάρχει κάποιο κενό. Όπως είδαμε και πριν στο βίντεο δεν μένει κάποιο κενό στην περιοχή, γιατί πολλοί μου το ρωτάνε αυτό. Τα υπέρ και τα κατά, πως επιλέγω την μέθοδο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καμία μέθοδος δεν είναι πανάκεια. Δεν υπάρχει κλειδί που να ξεκλειδώνει όλες τις κλειδαριές. Κάθε άτομο έχει ένδειξη για συγκεκριμένη μέθοδο. Το αναφέρουμε γιατί πολλοί έρχονται και μου λένε θέλω αυτή τη μέθοδο γιατί είναι η καλύτερη. Δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη μέθοδος. Υπάρχει πιο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο άτομο και λιγότερο κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο άτομο. Εγώ στα περιστατικά που κάνω είναι περίπου μισά μισά. Στα μισά περίπου κάνω μέθοδο FUE αναλόγως ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος. Φυσικά παίζει ρόλο και η επιθυμία ενός ατόμου, αν ένα άτομο επιθυμεί μια συγκεκριμένη μέθοδο

Γ.Σ.: Γίνεται δηλαδή εμπειρικά βλέποντας το άτομο κρίνεται ποια θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Πλαστικός χειρουργός: Εγώ θα κάνω μια συζήτηση, που θα αναλύσω την συγκεκριμένη μέθοδο που προτείνω και από εκεί και πέρα εάν ένα άτομο θέλει μια οπωσδήποτε συγκεκριμένη μέθοδο, ευχής έργον είναι να είναι και κατάλληλος για αυτή τη μέθοδο. Εάν έχει κάποια μειονεκτήματα πάνω του, του λέμε “ξέρεις, μπορώ να την κάνω, αλλά θα έχεις αυτά και αυτά τα μειονεκτήματα”. Για παράδειγμα σε πολύ σπαστό μαλλί η μέθοδος FUE έχει απώλειες γιατί η ρίζα είναι σπαστή και μέσα στο δέρμα, επομένως όπως μπαίνει το εργαλείο αυτό σίγουρα κάποιες ρίζες θα τις τραυματίσει. Άρα εκεί υπάρχει ένα μειονέκτημα ότι θα υπάρξει κάποια απώλεια στα τριχοθυλάκια αυτά. Άλλο παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να θέλει να κουρεύει τα μαλλιά του πάρα πολύ κοντά πίσω. Σε αυτό το άτομο έχει ένδειξη η μέθοδος FUE, δηλαδή να πάρουμε ένα ένα τα τριχοθυλάκια διότι στην μέθοδο STRIP θα φαίνεται κάποιο σημαδάκι όσο καλά και να κάνουμε την συρραφή αν κάποιος ξυρίσει το κεφάλι του θα φαίνεται κάποιο σημάδι στο σημείο αυτό.

Γ.Σ.: Αν μπορούμε να δούμε πάλι την καρτέλα που είναι οι 2 μέθοδοι STRIP και FUE συγκριτικά, να μας πείτε.

Πλαστικός χειρουργός: Είναι μια συγκριτική καρτέλα. Η μέθοδος FUE είναι αυτή στην οποία είπαμε παίρνουμε ένα ένα τα μοσχεύματα. Στην δεξιά μεριά της οθόνης. Εδώ βλέπουμε καταρχάς που πρέπει να κουρέψουμε πάρα πολύ κοντά το μαλλί. Μερικά άτομα μου λένε δεν θέλω μέθοδο FUE γιατί δεν μπορώ μετά να κυκλοφορήσω μετά τις επόμενες μέρες με πολύ κοντό το μαλλί. Το ένα μειονέκτημα είναι η μια διαφορά, αν κάποιος δεν θέλει να κάνει FUE θα πρέπει να κάνει STRIP. Άλλο πλεονέκτημα είναι στην μέθοδο FUE ότι κάποιος μπορεί να κουρεύει πάρα πολύ κοντά τα μαλλιά του. Επίσης η μέθοδος FUE έχει λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, δεν έχει τόσο πόνο αν και στην STRIP έχουμε βρει κατάλληλες τεχνικές με τις οποίες δεν έχει ιδιαίτερο πόνο μετά. Και με παυσίπονα αντιμετωπίζεται. Όμως σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η μέθοδος FUE είναι πιο ανώδυνη σε σχέση με τη μέθοδο STRIP. Από την άλλη πλευρά είπαμε όμως, ένα άτομο που έχει πχ κατσαρό μαλλί, έχει σγουρό μαλλί, θα έχει μεγάλες απώλειες με την FUE. Πάλι στεκόμενος στις απώλειες, η μέθοδος FUE έχει πιο πολλές απώλειες από την μέθοδο STRIP, γιατί είναι πιο τυφλή μέθοδος. Στην μέθοδο STRIP βλέπουμε τις ρίζες και τις διαχωρίζουμε, άρα πάμε με περισσότερη ακρίβεια. Θέλω να πω με αυτό ότι δεν υπάρχει καλή και κακή μέθοδος, υπάρχει πιο κατάλληλη και λιγότερο κατάλληλη. Ένας άνθρωπος πχ που θα έρθει και έχει ίσιο μαλλί, και που θα πει εγώ θέλω να τα κουρεύω πάρα πολύ κοντά, θα του συστήσω να κάνει μέθοδο FUE. Σε ένα άτομο το οποίο έχει σγουρό μαλλί, μου λέει ότι εμένα δεν με πειράζει γιατί ποτέ δεν θα κόψω κοντά τα μαλλιά μου και θέλει μεγάλο αριθμό μοσχευμάτων, εκεί μπορούμε να κάνουμε την μέθοδο STRIP . Σε κάποια άτομα μπορώ να συζητήσω συνδυασμό και των 2, ταυτόχρονα και οι 2 μέθοδοι για να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μοσχευμάτων ή ένα άτομο που έχει κάνει πολλές FUE μπορεί να μην έχει πλέον ένδειξη για μέθοδο FUE, ή ένα άτομο που έχει κάνει πολλές STRIP μπορεί να έχει ένδειξη για FUE.

Γ.Σ.: Άρα είναι και οι 2 μέθοδοι που μπορούν να επαναληφθούν. Όσο υπάρχει δότρια περιοχή.

Πλαστικός χειρουργός: Βεβαίως. Η επανάληψη εξαρτάται από την επιθυμία του ίδιου του ατόμου, εγώ προσπαθώ να είναι κάποιος ευχαριστημένος με μία φορά. Ο στόχος μας είναι να κάνει 1 φορά και να είναι ευχαριστημένος. Κάποια άτομα όμως αισθάνονται ότι η διαδικασία θα είναι κάτι που θα ήταν πιο εύκολο από ότι το φανταζόντουσαν. Αυτά τα άτομα μπορεί να έρθουν ή για να κάνουν μια περαιτέρω πύκνωση, να βάλουμε μοσχεύματα και ανάμεσα ή να κάνουμε σε ένα άλλο σημείο. Να κάνουμε μια περιοχή που πιθανόν δεν κάναμε την πρώτη φορά. Πολλά από αυτά τα άτομα μπορεί να έρθουν μετά από 10 χρόνια. Στα 10 χρόνια αυτά, μπορεί να έχει προχωρήσει η πτώση της τριχοφυΐας τους σε κάποια άλλα σημεία και να θέλουν να συμπληρώσουν αυτά ή να πυκνώσουν αυτά που είχαμε κάνει.

Γ.Σ.: Με λέιζερ γίνεται μεταμόσχευση?

Πλαστικός χειρουργός: Υπάρχει ένας μύθος για το λέιζερ στην μεταμόσχευση μαλλιών. Είχε χρησιμοποιηθεί περίπου 20 χρόνια πριν το λέιζερ.Έκανε εντύπωση ότι το κάνω με λέιζερ κτλ αλλά μετά εγκαταλείφθηκε γιατί τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Αυτή τη στιγμή κανένας που ασχολείται σοβαρά με την μεταμόσχευση μαλλιών δεν κάνει με λέιζερ γιατί έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Καμιά φορά το λένε για λόγους συμβολικούς, για να ακουστεί πιο ωραία κτλ αλλά δεν έχει λόγο. Να σας εξηγήσω κιόλας. Το λέιζερ κάνει και λίγο κάψιμο στο σημείο αυτό. Επειδή λοιπόν όταν μπαίνει το μόσχευμα θέλουμε μια απευθείας επαφή με το γύρω ιστό, να μην παρεμβάλλεται κανένας ιστός, εάν έχουμε καμένο ιστό τότε θα υπάρξει μεγάλη απώλεια στα τριχοθυλάκια. Για αυτό το λόγο κανένας που ενδιαφέρεται για το σωστό αποτέλεσμα δεν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών με λέιζερ.

Γ.Σ.: Τι πυκνότητα έχει μια επέμβαση?

Πλαστικός χειρουργός: Μπορούμε να πετύχουμε μια πολύ ικανοποιητική πυκνότητα. Το άτομο όμως θα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πετύχει την τέλεια πυκνότητα. Δεν μπορεί να έχει μετά τα μαλλιά που είχε όταν ήταν 15 χρονών. Αυτό είναι κάτι που το εξηγούμε πάντα. Πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν πρέπει κανείς να υπερβάλει στις προσδοκίες του. Ότι αυτό το μαλλί που θα έχουμε θα έχει μια ικανοποιητική πυκνότητα αλλά δεν μπορεί να είναι το πάρα πολύ πυκνό μαλλί. Από εκεί και πέρα μερικοί έχουν την διάθεση να ξανακάνουν 2η και 3η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών και αυξάνουν την πυκνότητα και φτάνουν σε ένα αρκετά πυκνό μαλλί. Όμως θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι τα μαλλιά της μεταμόσχευσης μαλλιών δεν μπορεί να είναι τόσο πυκνά όσο ενός εφήβου ή όσο είναι το μαλλί στην πίσω περιοχή που συνήθως είναι πάρα πολύ πυκνά.

Γ.Σ.: Στην διαδικασία μας είπατε ότι πάει σπίτι αυθημερόν. Η επέμβαση γίνεται σε μια συνεδρία; Δεν χρειάζεται να έρχεται κάποιες συνεχόμενες φορές για κάποιο διάστημα; Μετά πάει στο σπίτι του; Οι δραστηριότητες του μας είπατε να αποφύγει το γυμναστήριο για πόσο διάστημα?

Πλαστικός χειρουργός: Το γυμναστήριο να το αποφύγει συνήθως για 1 βδομάδα.

Γ.Σ.: Εμφανίζεται στο περιβάλλον του?

Πλαστικός χειρουργός: Ναι, εξαρτάται σε ποια περιοχή γίνεται μεταμόσχευση μαλλιών. Όταν κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών στο πίσω μέρος του κεφαλιού μπορεί να εμφανιστεί στο περιβάλλον του την ίδια κιόλας μέρα και να μην φαίνεται τίποτα ή την επόμενη μέρα. Όταν γίνει όμως μπροστά εξαρτάται από το πόσο μπορεί να καλύψει τα μαλλιά, την περιοχή στην οποία κάναμε μεταμόσχευση μαλλιών. Εάν δεν μπορεί να την καλύψει δεν θα είναι παρουσιάσιμος, γιατί θα έχει κάποια κακαδάκια στο σημείο αυτό. Ο οργανισμός κάνει κάποια κακαδάκια, τα οποία ξεραίνονται και φαίνονται κάπως. Οπότε δεν είναι για ένα άτομο που δουλεύει σε κλειστό χώρο.

Γ.Σ.: Μπορεί φορώντας ένα καπέλο να κυκλοφορήσει?

Πλαστικός χειρουργός: Βεβαίως φορώντας ένα καπέλο μπορεί να κυκλοφορήσει, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα τα άτομα μπορούν να κυκλοφορούν με καπέλο στην εργασία τους. Αυτός που δουλεύει σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να είναι με ένα καπέλο, αυτός που είναι σε ανοιχτό χώρο μπορεί να είναι με ένα καπέλο. Μερικές φορές γίνεται τις αμέσως επόμενες μέρες ένα πρήξιμο στο μέτωπο, επομένως αυτό δεν καλύπτεται με το καπέλο. Θα πρέπει το άτομο αυτό να το γνωρίζει. Άρα το πόσο καιρό χρειάζεται για να μπορεί να εμφανιστεί στο περιβάλλον του εξαρτάται από που θα έχει το άτομο σημάδια, σε ποια περιοχή και το τι δουλειά κάνει. Ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να φοράει καπέλο και ένα άτομο, το οποίο θα κάνει μεταμόσχευση μαλλιών στο μπροστινό μέρος, θα πρέπει να υπολογίζει 15 μέρες περίπου για να μπορέσει να εμφανιστεί στο περιβάλλον του. Εάν μπορεί με κάποιο τρόπο να το καλύπτει πχ με τα υπόλοιπα μαλλιά ή με καπέλο ή κάτι παρόμοιο πχ τοπική σκόνη, αυτά τα άτομα μπορούν να εμφανιστούν στο περιβάλλον τους.

Γ.Σ.: Υπάρχει κατάλληλη εποχή ή ακατάλληλη εποχή για την μεταμόσχευση μαλλιών? Μπορεί να γίνει όλες τις περιόδους του χρόνου?

Πλαστικός χειρουργός: Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου με όποια μέθοδο επιλεγεί, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την επικινδυνότητα.

Γ.Σ.: Και πότε βλέπει κανείς τα μαλλιά να βγαίνουν? Με το που ξεκινά και γίνεται η διαδικασία πως συμπεριφέρονται το πρώτο διάστημα? Τι περιμένει να δει το άτομο?

Πλαστικός χειρουργός: Για περίπου 15 μέρες θα υπάρχουν κάποια κακάδια στην περιοχή, αυτά τα ξεραμένα κακάδια. Σε 15 μέρες πέφτουν, μετά είναι σαν να μην έχει κάνει τίποτα. Δεν φαίνεται τίποτα ούτε συν ούτε πλην, ούτε μαλλιά που έχει βάλει ούτε τίποτα άλλο. Με όποια μέθοδο είναι σαν να μην έκανε τίποτα. Αυτό παραμένει για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2,5 μηνών, ακόμα και στους 3 μήνες από την ημέρα που κάναμε την μεταμόσχευση αρχίζουν να βγαίνουν τα καινούργια μαλλιά. Αυτά βγαίνουν σιγά σιγά, δεν βγαίνουν απότομα. Πολλοί το θέλουν αυτό, γιατί δεν θέλουν μια απότομη αλλαγή και η ολοκλήρωση του αποτελέσματος γίνεται περίπου στο 8μηνο ή και χρόνο καμιά φορά ανάλογα την περίπτωση.

Γ.Σ.: Αυτά τα μαλλιά με τι ταχύτητα μεγαλώνουν μετά, μεγαλώνουν όπως και πριν? Μπορούμε να τα βάψουμε, να τα κουρεύουμε, να τα λούζουμε όπως πριν ή θέλουν κάποια ειδική μεταχείριση?

Πλαστικός χειρουργός: Τα μαλλιά αυτά μεγαλώνουν κανονικά όπως θα μεγάλωνε στην περιοχή που τα πήραμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού δλδ θα μεγαλώσουν με την ίδια ταχύτητα, θα έχουμε την ίδια ανθεκτικότητα, τα κουρεύουμε κανονικά, τα λούζουμε όπως στην περιοχή από όπου τα πήραμε. Όταν θα ήταν να ασπρίσουν τα μαλλιά εκεί θα ασπρίσουν και βάζοντάς τα μπροστά. Ακόμα και αυτό, δλδ θα συμπεριφερθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, θα μεγαλώνουν με την ίδια ταχύτητα, το ίδιο πάχος και θα μείνουν για πάντα τα μαλλιά αυτά.

Γ.Σ.: Ας κάνουμε σε αυτό το σημείο ένα μικρό διάλειμμα και σε λίγο θα είμαστε πάλι κοντά σας!