Πολλοί άντρες θέλουν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών. Όμως χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν διάφοροι ”αστικοί μύθοι” και παραπλανητικές διαφημίσεις που σκοπό έχουν μόνο το εμπορικό όφελος.

myΛόγω της μεγάλης παραπληροφόρησης, η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) εξέδωσε οδηγίες με συμβουλές για όσους επιθυμούν να προβούν σε μεταμόσχευση μαλλιών. Το κυριότερο είναι αυτός που θέλει να κάνει εμφύτευση μαλλιών να ενημερωθεί σωστά για τη διαδικασία, τις τεχνικές και το πως γίνεται η επιλογή του κατάλληλου ιατρού.

Οι 5 πιο διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με την μεταμόσχευση μαλλιών που μπορούν να παραπλανήσουν κάποιον είναι:

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι απλή επέμβαση που μπορεί να γίνει και από εκπαιδευμένο αισθητικό

Σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών αν η επέμβαση δεν γίνει από εκπαιδευμένο πλαστικό χειρουργό και αντίστοιχη ιατρική ομάδα υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών πχ. αν δεν γίνει σωστή διάγνωση για τα αίτια της αλωπεκίας που μπορεί να σχετίζονται με κάποια νόσο με αποτέλεσμα να γίνει άσκοπη επέμβαση.

  • Δεν χρειάζομαι μεταμόσχευση μαλλιών.Υπάρχει θεραπεία και με φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα ( μινοξιδίλη, φιναστερίδη) τα οποία σταματούν σε ποσοστό περίπου 80% την τριχόπτωση και επιτυγχάνουν σε ποσοστό 60% επανεμφάνιση τριχοφυΐας. Το σημαντικό μειονέκτημα όμως είναι ότι θα πρέπει τα φάρμακα αυτά να χορηγούνται συστηματικά και εφ’ όρου ζωής.

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Επειδή τα μαλλιά αυτά προέρχονται από δότρια περιοχή που έχει υγιή τριχοθυλάκια (συνήθως στο πίσω μέρος του κεφαλιού) τα μαλλιά αυτά δεν πέφτουν ποτέ. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι είτε να υπάρξει φλεγμονή στην περιοχή είτε να προϋπάρχουν προβλήματα υγείας, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την τριχόπτωση και πριν την επέμβαση.

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ακίνδυνη με 100% ποσοστό επιτυχίας

Για να είναι επιτυχημένη η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές ( FUE, FUT-STRIP κ.α.) από έμπειρο πλαστικό χειρουργό και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιτυχία φτάνει σχεδόν το 100%. Αν όμως δεν ακολουθηθούν όλες οι διεθνείς προδιαγραφές το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να μην φυτρώσουν στο μάξιμουμ οι νέες τρίχες.

  • Μπορώ να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών σε οποιαδήποτε “κλινική μαλλιών” ή “κέντρο αισθητικής”

Πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις για μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να γίνουν μόνο από πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους. Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας.