Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Stress

Περίοδοι υπερβολικού stress έχουμε παρατηρήσει ότι αυξάνουν την τριχόπτωση. Το στρες μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες ή και σε σωματικούς, δηλαδή μία ασθένεια, κάποια επέμβαση ή γενικότερα οποιοσδήποτε λόγος μπορεί να μας δημιουργήσει σωματική και ψυχική πίεση.
Αυτό το είδος τριχόπτωσης είναι προσωρινό, δηλαδή όταν διορθωθεί η αιτία που το προκαλεί, η τριχοφυΐα επανέρχεται στο αρχικό επίπεδο.

Ορμόνες

Ορμονικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν απώλεια μαλλιών. Εάν για παράδειγμα ο θυρεοειδής λειτουργεί υπερβολικά, πολύ ή λιγότερο από όσο πρέπει, παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση. Αυτό το είδος τριχόπτωσης είναι επίσης προσωρινό και διορθώνεται όταν θεραπευτεί το ορμονικό πρόβλημα. Τριχόπτωση μπορεί να δημιουργήσουν οι ανωμαλίες σε άλλα είδη ορμονών, όπως οι αντρικές, γυναικείες ορμόνες και διάφορα άλλα. Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσει τριχόπτωση.

Φάρμακα και τριχόπτωση

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία μπορεί να αυξάνουν την απώλεια των μαλλιών, όπως:
φάρμακα που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος,
φάρμακα που αφορούν στην θεραπεία της αυξημένης κρεατινίνης,
χημειοθεραπευτικά φάρμακα,
βιταμίνη Α σε υπερβολική δόση,
αντισυλληπτικά φάρμακα και
αντικαταθλιπτικά.
Στις περιπτώσεις αυτές, η τριχόπτωση σταματά μόλις σταματήσουμε και την χορήγηση των φαρμάκων.

Ασθένειες και απώλεια μαλλιών

Ορισμένα είδη μόλυνσης μπορεί να δημιουργήσουν απώλεια μαλλιών, όπως οι μυκητιάσεις. Επίσης, ο ερυθηματώδης λύκος και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να δημιουργήσουν τριχόπτωση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως η τριχόπτωση αναστρέφεται με την διόρθωση του προβλήματος που την προκαλεί.