Happy-couple-outdoors

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η τριχόπτωση επηρεάζει ψυχολογικά και άντρες και γυναίκες. Στις γυναίκες βέβαια επειδή δεν θεωρείται κάτι φυσιολογικό οι ψυχολογικές επιπτώσεις της απώλεια μαλλιών είναι πολύ μεγαλύτερες. Παρόλα αυτά και στους άντρες δεν θα πρέπει να υποεκτιμούμε τον ψυχολογικό παράγοντα. Στον άντρα τα πλούσια μαλλιά είναι συνδεδεμένα με την αρρενωπότητα και σίγουρα είναι σημαντικός παράγοντας όσον αφορά μία καλή εμφάνιση. Για τον λόγο αυτό η απώλειά τους δημιουργεί την εικόνα του λιγότερου μοντέρνου, αλλά και πιο γερασμένου ατόμου.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
Ο βαθμός ψυχολογικής επιβάρυνσης εξαρτάται και από την ταχύτητα με την οποία έγινε η απώλεια των μαλλιών. Όσο πιο ταχεία είναι η τριχόπτωση τόσο πιο επιβαρυντικό είναι για την ψυχολογία του ατόμου. Αυτό συμβαίνει διότι το άτομο δεν μπορεί να εξοικειωθεί με την εικόνα του η οποία συνεχώς αλλάζει. Αυτό το παρατηρούμε ιδίως σε νεαρά άτομα κοντά σε ηλικίες των είκοσι ετών, τα οποία βλέπουν τα μαλλιά τους να «πέφτουν» με μεγάλη ταχύτητα.

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η κακή ψυχολογία στην τριχόπτωση λειτουργεί ως φαύλος κύκλος, διότι, όπως είναι γνωστό, οι αγχωτικές καταστάσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την τριχόπτωση.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΜΑΛΛΙΩΝ
Άλλος τομέας που επηρεάζεται από την απώλεια της τριχοφυΐας είναι ο επαγγελματικός. Με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που έχουν πλούσια μαλλιά έχουν καλύτερη εικόνα και επομένως καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι όσο περνάν τα χρόνια όλο και περισσότερο η εικόνα γίνεται σημαντική για την επαγγελματική επιτυχία των ανθρώπων.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΔΑ
Τα μαλλιά είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που μπορεί κανείς να κάνει εύκολες στιλιστικές αλλαγές. Τα άτομα που έχουν απώλεια μαλλιών θεωρούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτές τις αισθητικές αλλαγές, που θέλουν να κάνουν είτε για ψυχολογικούς λόγους ή διότι θέλουν να ακολουθήσουν τη μόδα. Αυτή η προοπτική τους επηρεάζει ψυχολογικά και αυτό είναι κάτι που πραγματικά τους λείπει.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Οι γυναίκες πιστεύουν ότι η δική τους τριχόπτωση είναι πιο σημαντική από αυτή των ανδρών. Αυτό μέχρι ως ένα σημείο ισχύει. Από την άλλη πλευρά όμως ο τρόπος απώλειας στις γυναίκες είναι τέτοιος που καλύπτεται εύκολα με την κόμμωση ή με προσθετική μαλλιών. Αντίθετα στους άντρες η απώλεια βρίσκεται στην μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας και η κάλυψη είναι αδύνατη. Βέβαια, το ποσοστό των γυναικών που έχουν απώλεια δεν είναι μικρό. Έχει αποδεχτεί ότι το 40% θα έχουν απώλεια μαλλιών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ
Τα άτομα που έχουν χάσει απότομα τα μαλλιά τους συνήθως διακατέχονται από το άγχος της διόρθωσης του προβλήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι εφικτή η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Η εμφύτευση μαλλιών μπορεί να δώσει μία σημαντική βελτίωση αλλά δεν μπορεί να δώσει το πολύ πυκνό μαλλί, που πιθανόν αυτά προσδοκούν. Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται ρεαλιστικές προσδοκίες. Μερικές φορές, καλό είναι κανείς να περιμένει μέχρι να μπορέσει το «εφικτό αποτέλεσμα» να γίνει αποδεκτό.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ
Στις νεαρές ηλικίες, περίπου λίγο μετά τα 20 έτη, τα άτομα που βλέπουν ότι «χάνουν» γρήγορα την «πλούσια κόμμη» της εφηβείας επιβαρύνονται πολύ ψυχολογικά. Αυτό συμβαίνει διότι το άτομο δεν μπορεί να εξοικειωθεί με την εικόνα του, η οποία αλλάζει γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας: τα άτομα με απώλεια μαλλιών είναι λίγα και επομένως αποτελούν εξαίρεση και όχι κανόνα, όπως στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Όμως δεν είναι σωστό να κάνει κανείς μεταμόσχευση μαλλιών σε πολύ μικρή ηλικία για ένα μικρό βαθμό αραίωσης. Όσο και εάν αυτά τα άτομα είναι επιβαρυμένα ψυχολογικά καλό θα είναι να περιμένουν για να δουν πως θα εξελιχθεί η τριχοφυΐα και να μπορέσει να γίνει ένα πιο μακροχρόνιο πλάνο της αποκατάστασης των μαλλιών. Μόνο εφόσον έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές οι δυνατότητες της μεταμόσχευσης μαλλιών και εφόσον οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές, τότε σε συνεννόηση με τον κατάλληλο γιατρό και μία σωστά εφαρμοσμένη τεχνική, μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, που θα δώσει πραγματική ικανοποίηση.