Τριχόπτωση: τα αίτια και η θεραπεία τους

Η τριχόπτωση αποτελεί πρόβλημα που βασανίζει 1 στους 2 άνδρες πάνω από 50 χρονών. Εμφανίζεται με διάφορες μορφές ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν και απαιτεί ανάλογη προσέγγιση για την θεραπεία της.

Οι βασικές αιτίες της τριχόπτωσης μπορούν να χωριστούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες: γενετικοί λόγοι, κακός τρόπος ζωής και διάφορες παθήσεις (δερματικές ή μη).

Α. Γενετικά αίτια

Ηλικία. Όλοι οι Άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μετά την ηλικία των 30 ετών, καθώς μειώνεται σταδιακά ο ρυθμός παραγωγής νέων τριχών που αντικαθιστούν αυτές που πέφτουν για φυσιολογικούς λόγους.

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή με στόχο την καθυστέρηση της εξέλιξης του φαινομένου. Οριστική λύση σε περίπτωση μεγάλης απώλειας δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών.

τριχοπτωση θεραπεια

Γονίδια. Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την συχνότερη αιτία τριχόπτωσης και οφείλεται στην κληρονομικότητα, από τα γονίδια του πατέρα ή και της μητέρας.

Η καταπολέμηση της τριχόπτωσης γίνεται σε αρχικό στάδιο με χορήγηση φιναστερίδης, που αποτελεί πολύ αποτελεσματική θεραπεία.

Β. Κακός τρόπος ζωής και λανθασμένες συνήθειες

Διατροφή. Η μη επαρκής ποσότητα θρεπτικών ουσιών, η έλλειψη σιδήρου, οι δίαιτες με απότομη απώλεια βάρους είναι λόγοι που οδηγούν στην τριχόπτωση.

Απαραίτητη είναι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει πρωτείνη, σίδηρο, βιοτίνη, ψευδάργυρο κα. συντελεί στη διακοπή ή στη μείωση της τριχόπτωσης.

Άγχος. Το άγχος μπορεί να συντελέσει στην τριχόπτωση. Η “διάχυτη αλωπεκία” είναι το μοναδικό είδος τριχόπτωσης που οφείλεται στη σωματική ή ψυχολογική επιβάρυνση του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η γενικευμένη εξασθένιση και απώλεια μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.

Μοναδική λύση ενάντια στην τριχόπτωση σε αυτή την περίπτωση είναι η αντιμετώπιση του άγχους.

Γ. Δερματικές παθήσεις

Σμηγματορροική δερματίτιδα. Αποτελεί φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος που αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για την θεραπεία της. Σημαντική είναι η αποφυγή ξυσίματος του κεφαλιού καθώς μπορεί να μεγαλώσει το πρόβλημα με την εκδήλωση δευτεροπαθούς λοίμωξης.

Συμπερασματικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν αρκετές αιτίες που οδηγούν σε τριχόπτωση κι όχι μόνο οι 5 προαναφερόμενες. Η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό (δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό) μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση του αιτίου ή των αιτίων και στη σωστή αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης με ιατρικά δεδομένα.