Συχνές ερωτήσεις
Ο πλαστικός χειρουργός Dr. Χριστόπουλος MD απαντά σε συχνές ερωτήσεις και απορίες σας σχετικά με τη μεταμόσχευση & εμφύτευση μαλλιών.
Το πολύ κοντό κούρεμα δεν βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης απλώς δίνει την ψευδαίσθηση ότι η αραίωση είναι λιγότερη από ό,τι πραγματικά είναι.
Η μεταμόσχευση μαλλιών απευθύνεται μόνο στην ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία. Χαρακτηριστικό της αλωπεκίας αυτής είναι η καλή πυκνότητα της τριχοφυΐας στο πίσω και πλάγιο μέρος του κεφαλιού και η έλλειψη στο μπροστινό και άνω. Εάν δεν συνυπάρχουν αυτά τα δύο, τότε δε μπορεί να γίνει μεταμόσχευση.
Σε αυτό το είδος των επεμβάσεων η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και είναι αυτή που κάνει το αποτέλεσμα να δείχνει φυσικό. Παρόλο που πλέον όλοι οι γιατροί παγκοσμίως εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο, παρατηρούμε μία πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στα αποτελέσματα. Είναι εκπληκτικό το πώς μία λεπτομέρεια στην τεχνική, που μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, να μπορεί να μας δώσει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία του αποτελέσματος είναι: η σωστή επιλογή του περιστατικού, η εμπειρία στο αντικείμενο, το αισθητικό κριτήριο και η γνώση των λεπτομερειών, που κάνουν τη διαφορά.
Η μεταμόσχευση με laser γινόταν στο παρελθόν, αλλά σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε, διότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά. Αυτό συμβαίνει διότι το laser κάνει αρκετή θερμική διάχυση, η οποία καταστρέφει αρκετά τριχοθυλάκια. Σήμερα κανένας γιατρός παγκοσμίως, από αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, δεν χρησιμοποιεί laser.
Ο οργανισμός πάντα δέχεται τα μοσχεύματα από τη στιγμή που προέρχονται από τον ίδιο του τον εαυτό. Η μόνη πιθανή επιπλοκή είναι η πιθανότητα μόλυνσης, η οποία όμως είναι αρκετά σπάνια και αντιμετωπίζεται.
Τα καινούρια μαλλιά αρχίζουν να βγαίνουν μετά από τρεις μήνες περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα το έχουμε μετά από περίπου 8 μήνες.
Εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Συνήθως η διάρκεια της διαδικασίας είναι από 2 έως 5 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να πάει στο σπίτι του.
Βεβαίως και μπορούν, αλλά δεν το συστήνουμε, διότι ποιοτικά οι τρίχες από άλλες περιοχές του σώματος είναι πολύ χειρότερης ποιότητας και διαφορετικής υφής σε σχέση με αυτές του τριχωτού της κεφαλής.
Η μεταμόσχευση μαλλιών ενδείκνυται μόνο σε ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία είτε σε άνδρες ή σε γυναίκες. Η πλειονότητα των ανδρών και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών μετά την εμμηνόπαυση πάσχουν από ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία.
Γενικά οι γυναίκες δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στην μινοξιδίλη και δεν ενδείκνυται να παίρνουν φιναστερίδη, που είναι οι δύο βασικές φαρμακευτικές θεραπείες της τριχόπτωσης στους άνδρες. Όταν η απώλεια μαλλιών είναι σε προχωρημένο στάδιο η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι μία αποτελεσματική λύση. Η τεχνική είναι παρόμοια με αυτή των ανδρών με κάποιες μικρές αλλά σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Αναλόγως του προβλήματος που υπάρχει και της προγενέστερης μεθόδου, που έχει εφαρμοστεί, μπορεί να γίνουν διορθωτικές εφαρμογές για τη διόρθωση ή βελτίωση του αποτελέσματος. Ένα σημαντικό ποσοστό των μεταμοσχεύσεων μαλλιών που κάνει ο κύριος Χριστόπουλος αφορά σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν προβεί στη διαδικασία αυτή κάπου αλλού και είναι δυσαρεστημένα με το αποτέλεσμα. Ο κύριος Χριστόπουλος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τομέα της διόρθωσης προηγουμένων μεταμοσχεύσεων μαλλιών.
Με την ίδια τεχνική μπορούμε να μεταφέρουμε τριχοθυλάκια σε περιοχές όπως τα φρύδια, το μουστάκι κ.λ.π.
Πιθανότατα ναι, αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Πρόκειται για μία αρκετά παλαιά μέθοδο η οποία βασίζεται, όπως και η μεταμόσχευση μαλλιών FUE., στη λήψη μικρών τμημάτων δέρματος από το τριχωτό, τα οποία εμφυτεύονται στη δότρια χωρίς κάποια επεξεργασία. Η διαφορά της με τη F.U.E. συνίσταται στο ότι τα μοσχεύματα αυτά είναι αρκετά μεγάλα. Δε δίνει το απαιτούμενο φυσικό αποτέλεσμα και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σπάνια πλέον.
Δεν υπάρχει καλύτερη αλλά πιο κατάλληλη μέθοδος για κάθε περίπτωση. Όλες οι υπάρχουσες τεχνικές είναι καλές, αλλά η κάθε μία για διαφορετικό είδος προβλήματος. Όσοι διατείνονται ότι κατέχουν την καλύτερη μέθοδο το κάνουν απλώς για να εντυπωσιάσουν, διότι η καλύτερη μέθοδος για κάθε άτομο είναι διαφορετική.
Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία από 18 ετών και άνω, αρκεί να μην βρισκόμαστε σε περίοδο που η τριχόπτωση εξελίσσεται πολύ γρήγορα.
Με τη ίδια ταχύτητα που μεγάλωναν στη περιοχή από όπου τα πήραμε.
Βεβαίως χωρίς πρόβλημα.
Στα περισσότερα άτομα ναι. Αυτό εξαρτάται από τις επιθυμίες του ιδίου ατόμου. Η ποσότητα των μαλλιών, που αποκτά ο ενδιαφερόμενος, είναι ικανή για να ικανοποιήσει αυτό που η πλειονότητα των ατόμων επιθυμεί. Εάν παρόλα αυτά κάποιος θελήσει να ενισχύσει την πυκνότητα μπορεί να κάνει και μία δεύτερη συνεδρία μετά από τουλάχιστόν 8 μήνες.
Θεωρητικά θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει, όπως άλλωστε μεταφέρονται και άλλα όργανα (κάρδια, νεφρά κτλ.).
Στην πράξη όμως η διαδικασία είναι τόσο μεγάλη και πολύπλοκη, που θα ήταν παράλογο κάποιος να την υποστεί, από τη στιγμή που το να μεταφέρει δικά του τριχοθυλάκια από την μία περιοχή στην άλλη είναι ασύγκριτα απλούστερο.
Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος κατά τη διάρκεια αυτής. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία υπάρχει μία μικρή ενόχληση από την έγχυση του τοπικού αναισθητικού, η οποία γίνεται με πάρα πολύ μικρή βελόνα και διαρκεί πέντε λεπτά περίπου. Όσον αφορά στην περίοδο αμέσως μετά, υπάρχουν άτομα τα οποία δεν πονούν καθόλου και κάποια άλλα που χρειάζεται να πάρουν παυσίπονα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόνο.
Εξαρτάται από το είδος της εργασίας. Εάν δεν υπάρχει επαφή με κόσμο η επιστροφή στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει ήδη την επόμενη μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση εξαρτάται και πάλι από το είδος της δραστηριότητας και κατά μέσο όρο είναι μία εβδομάδα.
Στο μεν μπροστινό μέρος και στους κροτάφους το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι. Κανένας μη ειδικός δεν θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μεταμόσχευση μαλλιών. Στο δε πίσω μέρος (δότρια περιοχή) υπάρχει ένα πάρα πολύ λεπτό και ασήμαντο σημάδι, το οποίο μόνο αν κάποιος ξυρίσει το κεφάλι του ενδέχεται να γίνει αντιληπτό.