Μεταμόσχευση Φρυδιών

Προσθήκη τριχών στα φρύδια

Η απώλεια τριχών από τα φρύδια είναι κάτι πολύ συχνό στις γυναίκες. Οφείλεται κυρίως στην αποτρίχωση που κάνουν οι γυναίκες στα φρύδια τους προκειμένου να δώσουν διαφορετικό σχήμα. Επίσης, η απώλεια τριχών από τα φρύδια αφορά και στους άντρες ιδίως μετά από τραυματισμό στην περιοχή αυτή.

Για την διόρθωση του προβλήματος υπάρχει η δυνατότητα μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων στην περιοχή αυτή. Οι τρίχες στην περιοχή αυτή όμως δεν έχουν την ίδια μορφή που έχουν και στο υπόλοιπο κεφάλι.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εμφύτευση φρυδιών. Από την στιγμή που η τριχοφυΐα στα φρύδια είναι διαφορετική, από αυτή του υπόλοιπου τριχωτού της κεφαλής, αντίστοιχα και ο τρόπος διόρθωσης του προβλήματος θα πρέπει να είναι διαφορετικός. Εάν η μεταμόσχευση φρυδιών γίνει με τον ίδιο τρόπο, που γίνεται στο τριχωτό της κεφαλής, το αποτέλεσμα θα είναι άσχημο και μάλλον χειρότερο από το να μην είχε γίνει καθόλου η διόρθωση.

Ιδιαιτερότητες τριχοφυΐας φρυδιών

Πρωτίστως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της τριχοφυΐας στην περιοχή των φρυδιών:

α) οι τρίχες στα φρύδια έχουν πολύ μικρότερο κύκλο ζωής και γι’ αυτό το λόγο δεν μακραίνουν αρκετά. Ο κύκλος ζωής τους είναι της τάξης των τεσσάρων μηνών περίπου, αντίθετα από τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής όπου ο κύκλος ζωής μπορεί να φτάσει τα τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει οι τρίχες θα πρέπει να παρθούν από μία τέτοια περιοχή όπου η τριχοφυΐα να έχει αντίστοιχες ιδιότητες. Τέτοιες περιοχές υπάρχουν κυρίως στο λαιμό αλλά και στο σώμα. Εάν οι τρίχες αυτές προσομοιάζουν περισσότερο στις τρίχες των φρυδιών τότε θα μακραίνουν λιγότερο και επομένως η διαδικασία κουρέματός τους θα γίνεται λιγότερο συχνά. Σε περίπτωση που οι τρίχες αυτές παρθούν από το τριχωτό της κεφαλής και είναι ισχυρές τρίχες, εκτός του ότι θα είναι μεγάλες σε διάμετρο, δηλαδή χοντρές, θα μεγαλώνουν αρκετά έντονα τείνοντας να αποκτήσουν το μήκος που έχουν τα μαλλιά στην περιοχή από όπου τα πήραμε.

β) στα φρύδια δεν υπάρχουν ομάδες τριχών (follicularunits), αυτό σημαίνει ότι οι τρίχες θα πρέπει να παίρνονται μία μία και όχι κατά ομάδες.

γ) η γωνία που σχηματίζουν οι τρίχες με το δέρμα είναι αρκετά οξεία, αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση των τριχών θα πρέπει να γίνεται υπό πολύ οξεία γωνία, που τείνει να φαίνεται σχεδόν παράλληλη με το δέρμα. Επίσης, κατά την τοποθέτηση ο γιατρός θα πρέπει να ακολουθήσει ακριβώς την πορεία που είχαν φυσιολογικά οι τρίχες στην περιοχή του φρυδιού.

δ)οι υποδοχές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά μικρές έτσι ώστε να μην μείνει το παραμικρό σημάδι μετά την επούλωση. Φυσικά, τα φρύδια είναι σε ένα πολύ εμφανή σημείο κι επομένως η λεπτομέρεια έχει μεγάλη σημασία, διότι η παραμικρή ατέλεια θα γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ατόμου. Γι’ αυτό οι υποδοχές δεν γίνονται με νυστέρι αλλά με μικρές βελόνες διαμέτρου όσο και η ρίζα της τρίχας.

Μεταμόσχευση Φρυδιών

Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρος και λεπτομερής. Ο αριθμός των τριχών που εμφυτεύονται μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 1000, ανάλογα με την έκταση της περιοχής που υπάρχει το πρόβλημα και με το επιθυμητό πάχος του φρυδιού.