μετά την εμφύτευση μαλλιών

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε μετά την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι τόσο σημαντικές για το αποτέλεσμα όσο και η επέμβαση η ίδια. Οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

Φροντίστε να λαμβάνετε σωστά τα φάρμακα, που σας έχει συστήσει ο γιατρός.

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, αντιπηκτικών φαρμάκων και αλκοολούχων ποτών τουλάχιστον για τρεις ημέρες μετά τη διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι αυτά αυξάνουν την αιμορραγικότητα κι επομένως μπορεί η περιοχή της εμφύτευσης να αρχίσει να ματώνει και να χαθούν μοσχεύματα.

Αποφύγετε έντονες ασκήσεις, γυμναστική και γενικά οποιαδήποτε άσκηση αυξάνει την πίεση του αίματος για επτά ημέρες. Η αύξηση της πίεσης του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μοσχευμάτων, καθώς κι έντονο οίδημα στην περιοχή του κεφαλιού. Ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ο,τιδήποτε ενέχει πιθανότητα χτυπήματος από κάποιον άλλον, καλό είναι να αποφεύγονται για δύο εβδομάδες.

Μην σηκώνετε πολύ βαριά αντικείμενα τουλάχιστον για δύο ημέρες μετά την επέμβαση εμφύτευσης μαλλιών.
Φροντίστε να κρατάτε το κεφάλι ψηλά, να μη σκύβετε ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία τυλιγμένη πετσέτα ή ένα μαξιλάρι αεροπορικού τύπου.

Αυτά φαίνεται ότι λειτουργούν αρκετά καλά, είναι πολύ βολικά και ταυτόχρονα ασφαλή για τα μοσχεύματα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε δύο-τρία μαξιλάρια, τα οποία θα κρατούν το κεφάλι σε υψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα.

Μπορεί να δείτε κάποια μοσχεύματα να προεξέχουν από το επίπεδο του δέρματος. Αυτό μην σας ανησυχήσει είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Μπορεί να συμβεί μία μικρού βαθμού αιμορραγία σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μην σας ανησυχήσει, απλώς πάρτε μία γάζα και ασκήστε πίεση με το δάχτυλο στο συγκεκριμένο σημείο για πέντε λεπτά. Θα σταματήσει. Μην ασκήσετε υπερβολικά έντονη πίεση και μην τρίψετε τις διπλανές περιοχές, όπου υπάρχουν μοσχεύματα.

Φροντίστε γενικά να μην τρίψετε την περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί τα μοσχεύματα. Το να τριφτεί η δότρια περιοχή δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως τουλάχιστον για δύο ημέρες θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί τα μοσχεύματα και μία σχετική προσοχή για άλλη μία εβδομάδα.

Μπορείτε να τοποθετήσετε, εάν θέλετε, κρύα επιθέματα στο μέτωπο ή στον αυχένα για τις πρώτες δύο-τρεις ημέρες.

Μην τοποθετήσετε κρύα επιθέματα στο σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα ενθέματα.

Πολύ συχνά παρατηρείται ένα οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του μετώπου, το οποίο μπορεί να κατέβει και χαμηλότερα έως τα μάτια. Αυτό συνήθως ξεκινάει δύο έως τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και διαρκεί άλλες δύο έως τρεις ημέρες. Δεν υπάρχει αίμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχει μόνο πρήξιμο, χωρίς πόνο, μελανιές ή κάτι αντίστοιχο. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Είναι κάτι φυσιολογικό και οφείλεται στα οιδήματα αφενός, που παράγονται στην περιοχή λόγω της διαδικασίας, και αφετέρου στην τοπική αναισθησία και τα υγρά γενικότερα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί με ενέσιμο τρόπο στην περιοχή αυτή. Όλα αυτά λόγω βαρύτητας έχουν την τάση να κατεβαίνουν προς τα κάτω. Κατόπιν μετά από δύο έως τρεις ημέρες απορροφούνται και το πρόβλημα εξαλείφεται.

Μην λουστείτε για σαρανταοχτώ ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα μπορείτε να λουστείτε με ένα αντισηπτικό σαπούνι αγγίζοντας πολύ απαλά την περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί τα μοσχεύματα. Το νερό θα πρέπει να μην είναι καυτό. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να ασκήσετε λίγο περισσότερη πίεση, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσετε νύχια. Μετά από άλλη μία εβδομάδα μπορείτε να ασκήσετε όση πίεση θέλετε χωρίς πρόβλημα.

Το λούσιμο καλό είναι να γίνεται με αντισηπτικό σαπούνι καθημερινά.

Μετά το λούσιμο πιέστε με την πετσέτα πάνω στην περιοχή τοποθέτησης των μοσχευμάτων. Μην τρίψετε. Μπορείτε να ασκήσετε μόνο πίεση.

Εάν χρησιμοποιήσετε πιστολάκι στεγνώματος μην το βάλετε στο ζεστό αέρα τουλάχιστον για δύο εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση μαλλιών.

Στην περιοχή τοποθέτησης των μοσχευμάτων υπάρχουν πολλές μικρές εσχάρες. Αυτές οφείλονται στο ότι σε κάθε υποδοχή, όπου έχει τοποθετηθεί το τριχοθυλάκιο, υπάρχει μία ελάχιστη ποσότητα αίματος, η οποία έχει στεγνώσει. Αυτό αρχίζει να φεύγει μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Καθώς αυτό φεύγει, μπορεί να δείτε να φεύγουν μαζί και μερικές τρίχες. Η εσχάρα μαζί με την τρίχα δίνουν την εικόνα μοσχεύματος και πολλά άτομα έχουν την εντύπωση ότι χάνουν τα μοσχεύματα. Μην σας ανησυχεί αυτό διότι μετά από τόσες ημέρες δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγουν τα μοσχεύματα. Καθώς φεύγουν αυτές οι εσχάρες μην τις τρίψετε. Εάν συνεχίζουν να παραμένουν μετά από δύο εβδομάδες μπορείτε να αρχίσουν να τις τρίβετε με δύναμη ώστε να φύγουν.

Εάν τα μοσχεύματα έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα σε ήδη υπάρχοντα μαλλιά μπορείτε να παρατηρήσετε μία προσωρινή τριχόπτωση σε αυτά. Μην σας ανησυχήσει διότι τα μαλλιά αυτά θα ξαναβγούν, όταν έρθει η στιγμή να βγουν τα καινούρια σας μαλλιά. Παρ’ όλα αυτά η χρήση μινοξιδίλης φαίνεται ότι αποτρέπει αυτήν την τριχόπτωση. Κάτι τέτοιο μπορείτε να το κάνετε σε συνεννόηση με τον ιατρό σας.

Μερικές βδομάδες μετά την επέμβαση αυτή μπορεί να παρατηρήσετε κάποια μικρά σπυράκια να εμφανίζονται στο σημείο τοποθέτησης των μοσχευμάτων. Αυτό μην σας ανησυχήσει. Μπορείτε να ασκήσετε μία ελαφρά πίεση προκειμένου να καθαρίσει αυτό που υπάρχει μέσα. Μην ασκήσετε πολύ έντονη πίεση διότι μπορεί να κάνετε ζημιά στα υπάρχοντα τριχοθυλάκια. Εάν αυτό το φαινόμενο είναι πολύ έντονο απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Αποφύγετε να εκθέσετε στον ήλιο το τριχωτό της κεφαλής για τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να φοράτε καπέλο για να το προστατεύεται. Η μικρή βαθμού έκθεση στον ήλιο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί κάποιο ράμμα από τη δότρια περιοχή σε περίπου δέκα ημέρες μετά την μεταμόσχευση μαλλιών. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για αυτό.

Προσπαθήστε να μειώσετε το κάπνισμα για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση εμφύτευσης στα μαλλιά σας.
Προσέξτε όταν φοράτε μπλούζα με στενό λαιμό διότι όταν τη βάζετε ή τη βγάζετε μπορεί να τρίβεται με δύναμη στο τριχωτό της κεφαλής.

Gel μαλλιών, καθώς και κράνος μοτοσικλέτας θα πρέπει να αποφεύγονται για τρεις εβδομάδες.
Χρήση τοπικών lotion, όπως μινοξιδίλης, μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από δύο εβδομάδες και να διαρκέσει για όλη την περίοδο μέχρι να βγουν τα καινούργια μαλλιά.

Για την περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά την επέμβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στερεοειδή (κορτιζόνη) προκειμένου να έχετε λιγότερο οίδημα.