Η μεσοθεραπεία με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο στο χώρο της κοσμητικής ιατρικής. Χρησιμοποεί αυτόλογους ιστούς, δηλαδή προϊόντα από το ίδιο μας το σώμα. Εφαρμόζεται ήδη στο πρόσωπο ως μέθοδος αντιγήρανσης για την αντιμετώπιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής. Οι τρέχουσες έρευνες θα δείξουν αν η PRP θα φέρει την επανάσταση και στη θεραπεία της φαλάκρας (ανδρογενετική αλωπεκία).

Η Φιλοσοφία

Το ανθρώπινο αίμα αποτελείται βασικά από ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Τα αιμοπετάλια είναι τα κύτταρα-κλειδί στην ικανότητα του δέρματος να επουλώνει τις πληγές του. Οι επιστήμονες, έτσι θεώρησαν ότι με την αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων στην περιοχή που θέλουμε να θεραπεύσουμε η επουλωτική ικανότητα του οργανισμού σ’αυτήν την περιοχή θα επιταχυνθεί.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) είναι συμπυκνωμένο πλάσμα αίματος που περιέχει πέντε φορές περισσότερο τον αριθμό των αιμοπεταλίων του συνηθισμένου αίματος. Επιπλέον, περιέχει τους αυξητικούς παράγοντες PDGF και VEGF και άλλες βιο-δραστικές πρωτείνες που συμβάλλουν στην διαδικασία της επούλωσης.

Η θεραπεία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην ορθοπαιδική για την επιτάχυνση της επούλωσης στους τραυματισμούς των τενόντων, τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας αλλά και στο πεδίο της οδοντιατρικής πχ. αποκατάσταση της γνάθου.

H Διαδικασία

Η καινούργια θεραπεία για την τριχόπτωση είναι μη χειρουργική και μη επεμβατική. Γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτεί αναισθησία . Η διαδικασία δεν υπερβαίνει τα 45 λεπτά και μπορεί να επαναληφθεί μετά από 3-6 μήνες.

Χρησιμοποιούνται συστατικά του ίδιου του οργανισμού. Ο ιατρός παίρνει 20ml αίμα από τη φλέβα, το τοποθετεί σε ειδική συσκευή και το φυγοκεντρεί. Έτσι διαχωρίζει το πλάσμα και απομονώνει τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια που στη συνέχεια εγχέει με μικροτσιμήματα (ενδοδερμικές ενέσεις) στα σημεία που έχουν ανάγκη στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα αποτελέσματα

Η PRP χρησιμοποιείται για να διαγείρει την ανάπτυξη των τριχικών θυλάκων και επομένως για να αναστρέψει την ατροφία τους που παρατηρείται στην ανδρογενετική αλωπεκία και να προλάβει την απώλεια μαλλιών. Η θεραπεία φαίνεται ότι δουλεύει καλύτερα σε άτομα με διάχυτη αραίωση παρά με πλήρη απώλεια μαλλιών.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με άλλες τοπικές θεραπείες , όπως διάλυμα μινοξιδίλης (Regaine) ή συστηματικές , όπως η φιναστερίδη (Propecia).Ακόμα, φαίνεται ότι ενισχύει τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Καθώς χρησιμοποιείται το ίδιο το υλικό του ασθενούς, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Αντενδεικνύεται μόνο σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αίματος ή ήπατος ή σε εγκυμονούσες γυναίκες.

 

Δρ Αθανάσιος Χριστόπουλος – Πλαστικός Χειρουργός