ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με τη γυροειδή αλωπεκία, διότι έχουν παρόμοια εικόνα. Εάν η διαφοροποίηση είναι δύσκολη τότε μπορεί να γίνει βιοψία και να δώσει την απάντηση. Τις περισσότερες φορές όμως με βάση το ιστορικό και την εικόνα η διάγνωση είναι εύκολη.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και καταστροφή των τριχοθυλακίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια των τριχών είναι μόνιμη.

Οι συχνότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί από ατυχήματα.

Τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις οδηγούν σε δημιουργία ουλής στο τριχωτό της κεφαλής και απώλεια τριχών στα σημεία όπου το έγκαυμα ή ο τραυματισμός είναι σε μεγάλος βάθος. Επιφανειακά εγκαύματα ή τραυματισμοί δεν δημιουργούν απώλεια τριχοθυλακίων.

Ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν επίσης τραύμα στο τριχοθυλάκιο και να το καταστρέψουν. Τέτοιου είδους καταστάσεις είναι όγκοι του τριχωτού της κεφαλής, ο ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία και διάφορες μολύνσεις που οφείλονται σε βακτηρίδια, ιούς ή μύκητες.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποκατάστασης της μετατραυματικής αλωπεκίας είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Δηλαδή, τοποθετούνται τριχοθυλάκια, τα οποία αν και βρίσκονται μέσα στην ουλή καταφέρνουν κι επιβιώνουν.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις καλό είναι κανείς, πέραν της μεταμόσχευσης μαλλιών να σκεφτεί και την αποκατάσταση με χρήση κρημνών ή συνδυασμό μεταξύ κρημνών και μεταμόσχευσης μαλλιών.