Μετατραυματική Αλωπεκία
Η Μετατραυματική Αλωπεκία μπορεί μερικές φορές να συγχέεται με τη γυροειδή αλωπεκία, διότι έχουν παρόμοια εικόνα. Εάν η διαφοροποίηση είναι δύσκολη τότε μπορεί να γίνει βιοψία και να δώσει την απάντηση. Τις περισσότερες φορές όμως με βάση το ιστορικό και την εικόνα η διάγνωση είναι εύκολη.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και καταστροφή των τριχοθυλακίων (μετατραυματική αλωπεκία). Σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια των τριχών είναι μόνιμη.
- Φυσικό τραύμα: Κοψίματα, μώλωπες ή άλλοι τραυματισμοί στο δέρμα της κεφαλής που μπορούν να καταστρέψουν τα τριχοθυλάκια και να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια μαλλιών.
- Εγκαύματα: Θερμικά, χημικά ή ηλεκτρικά εγκαύματα στο κεφάλι που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στα τριχοθυλάκια.
- Χειρουργικές επεμβάσεις: Τραυματισμοί ή ουλές από χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι συχνά προκαλούν απώλεια μαλλιών στην πληγείσα περιοχή.
- Χρόνια τριβή ή πίεση: Η συνεχής τριβή, για παράδειγμα από κράνη, σφιχτά αξεσουάρ μαλλιών ή άλλες μορφές πίεσης, μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία λόγω βλάβης στους θύλακες της τρίχας.
Οι συχνότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί από ατυχήματα.
Τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις οδηγούν σε δημιουργία ουλής στο τριχωτό της κεφαλής και απώλεια τριχών στα σημεία όπου το έγκαυμα ή ο τραυματισμός είναι σε μεγάλος βάθος. Επιφανειακά εγκαύματα ή τραυματισμοί δεν δημιουργούν απώλεια τριχοθυλακίων.
Ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν επίσης τραύμα στο τριχοθυλάκιο και να το καταστρέψουν. Τέτοιου είδους καταστάσεις είναι όγκοι του τριχωτού της κεφαλής, ο ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία και διάφορες μολύνσεις που οφείλονται σε βακτηρίδια, ιούς ή μύκητες.
Αποκατάσταση τριχοφϋίας μετά από τραυματισμό.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποκατάστασης της μετατραυματικής αλωπεκίας είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Δηλαδή, τοποθετούνται τριχοθυλάκια, τα οποία αν και βρίσκονται μέσα στην ουλή καταφέρνουν κι επιβιώνουν.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις καλό είναι κανείς, πέραν της μεταμόσχευσης μαλλιών να σκεφτεί και την αποκατάσταση με χρήση κρημνών ή συνδυασμό μεταξύ κρημνών και μεταμόσχευσης μαλλιών.
Η έγκαιρη διάγνωση για την μετατραυματική αλωπεκία και η σωστή διαχείριση της κατάστασης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόγνωση και την αποκατάσταση της τριχοφυΐας, εφόσον η ζημιά δεν είναι μόνιμη.