Κρημνός μικρομεταμοσχευση μαλλιωνΚρημνός στην πλαστική χειρουργική ονομάζεται το τμήμα ιστού το οποίο μπορεί να μεταφερθεί από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη για να καλύψει ένα έλλειμμα. Ο ιστός αυτός θα πρέπει να έχει αγγεία, τα οποία θα τον τροφοδοτούν με αίμα προκειμένου να παραμένει ζωντανός.

Ο κρημνός στην περίπτωση της αποκατάστασης μαλλιών αποτελείται από ένα τμήμα ιστού από το τριχωτό μέρος του κεφαλιού, το οποίο θα καλύψει μία περιοχή, όπου υπάρχει απώλεια μαλλιών.

Πότε χρησιμοποιούμε κρημνό στην διόρθωση της απώλειας μαλλιών

Οι περιπτώσεις στις οποίες γίνεται χρήση κρημνού σήμερα δεν είναι πολλές. Ενώ παλαιότερα οι κρημνοί είχαν μεγάλη χρήση στην αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλή, σήμερα, η χρήση τους είναι πολύ περιορισμένη λόγω της βελτίωσης των τεχνικών στη μικρομεταμόσχευση μαλλιών.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες χρησιμοποιούνται οι κρημνοί και αυτές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
για αισθητικούς λόγους, όταν το άτομο θέλει μεγάλη πυκνότητα μαλλιών σε συγκεκριμένη περιοχή,
μετά από τραυματισμό και ύπαρξη ουλής, η οποία χρειάζεται κάλυψη και
μετά από τραυματισμό, όταν υπάρχει απώλεια ιστού, η οποία πρέπει να καλυφθεί.
Ο ιατρός, ο οποίος θα κάνει τη διαδικασία θα πρέπει να είναι πλαστικός χειρουργός και να έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η διαδικασία

Η διαδικασία αποκατάστασης της απώλειας μαλλιών με κρημνό προβλέπει το σχηματισμό ενός τμήματος ιστού, ο οποίος είναι πλούσιος σε τριχοφυΐα και που συνήθως λαμβάνεται από το πίσω μέρος του κεφαλιού, όπου η τριχοφυΐα είναι αρκετά καλή. Το τμήμα αυτό του τριχωτού, μετά τη μεταφορά του σε νέο σημείο της κεφαλής, θα πρέπει να έχει αγγειακή συνέχεια με το υπόλοιπο σώμα έτσι ώστε να μπορέσει ο κρημνός αυτός να επιβιώσει. Θα λαμβάνει αιμάτωση ή λόγω του ότι δεν διακόπτουμε τη συνέχειά του με το υπόλοιπο σώμα ή διότι είναι εφικτό να ενώσουμε τα αγγεία του κρημνού με τα αγγεία της περιοχής, όπου θα το βάλουμε, χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικές τεχνικές.

Αφού σχηματιστεί και αποκολληθεί αυτό το τμήμα ιστού, κατόπιν μεταφέρεται στην περιοχή του κρανίου, που θέλουμε να προσθέσουμε τριχοφυΐα. Το κενό, που μένει στην περιοχή από όπου πήραμε τον ιστό, καλύπτεται κάνοντας σύγκλιση των ιστών με ράμματα. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν μένει κάποιο κενό, αλλά μόνο μία ουλή, η οποία είναι στενή και δεν διακρίνεται, διότι καλύπτεται εύκολα με τα μαλλιά.

Οι κρημνοί αυτοί ονομάζονται Juri (Juri hair flap) φέροντας το όνομα του γιατρού ο οποίος πρώτος τους εφάρμοσε.

Πρόσθετες τεχνικές YuriHairFlap

Οι Yuri Hair κρημνοί μπορεί να συνδυαστούν με διάφορες άλλες τεχνικές:
διάταση του κρημνού: τεχνική κατά την οποία ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί διατατήρες, οι οποίοι είναι μπαλονάκια που μπαίνουν κάτω από το δέρμα προκειμένου να διατείνουν τον κρημνό, να του δώσουν δηλαδή μεγαλύτερη έκταση, επομένως έτσι θα μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο έλλειμμα.
μικρομεταμόσχευση μαλλιών: μικρομοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν μπροστά από τον κρημνό προκειμένου να καλύψουν ουλές ή να δημιουργήσουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Αυτό πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο διότι ο κρημνός έχει μεγάλη πυκνότητα κι επομένως η μετάβαση από το άτριχο στο τριχωτό μέρος είναι πολύ απότομη. Τα μικρομοσχεύματα μπορούν να δημιουργήσουν μία σταδιακή μετάβαση, η οποία δίνει πιο φυσικό αποτέλεσμα.