Γυναικεία Τριχόπτωση - Γυναικεία ΑλωπεκίαΓυναικεία τριχόπτωση: Η Γυναικεία Τριχόπτωση έχει διαφορές σε σχέση με αυτές των ανδρών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τριχόπτωσης στις γυναίκες. Αυτοί δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμοι σε σχέση με την κλασσική απώλεια μαλλιών στους άντρες.

Σε αντίθεση με την απώλεια μαλλιών στους άντρες, που ξεκινάει από νεαρή ηλικία, η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να αφορά οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να ξεκινά ακόμα και μετά την ηλικία των 50 ετών. Συχνά αφορά την περίοδο της εφηβείας και την περίοδο από 40 έως 50.

Ο συχνότερος τύπος στη γυναικεία τριχόπτωση είναι η αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου. Ο τύπος απώλειας στην γυναικεία αλωπεκία μοιάζει με αυτόν των ανδρών, έστω και εάν αφορά στις γυναίκες. Μπορεί να μην υπάρχει κάποια εμφανής γενετική προδιάθεση όπως μπορεί και να μην είναι κλασική γυναικείας μορφής ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Γυναικεία Τριχόπτωση - Γυναικεία Αλωπεκία

Γυναικεία Τριχόπτωση – Μπορεί να είναι μία προσωρινή απώλεια μαλλιών και κάποιες άλλες φορές να είναι μόνιμη

Οι δύο αυτές περιπτώσεις στη γυναικεία τριχόπτωση δεν διακρίνονται μεταξύ τους.

Εάν υπάρχει κάποια πρόσφατη αιτία όπως μία εγκυμοσύνη, ασθένεια, ή ο,τιδήποτε άλλο, καλό θα είναι η γυναίκα να μην προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά να περιμένει για ένα διάστημα μέχρι να διαπιστώσει εάν πρόκειται για προσωρινή απώλεια ή όχι.

Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία στις γυναίκες (γυναικεία τριχόπτωση)

Πρόκειται για μία κληρονομική ευαισθησία στα ανδρογόνα (αντρικές ορμόνες) των τριχοθυλακίων της περιοχής του κεφαλιού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλές γυναίκες παρατηρούν την απώλεια αυτή μετά την εμμηνόπαυση, όπου το ισοζύγιο μεταξύ ανδρογόνων και οιστρογόνων αλλάζει.

Ο κλασικός τύπος στη γυναικεία τριχόπτωση παρουσιάζεται με μία διάχυτη αραίωση στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, η οποία μερικές φορές μπορεί να αφορά όλη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

Τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για πολύ λεπτές τρίχες, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Αυτές δεν αφήνουν συνήθως μία περιοχή τελείως κενή, αλλά παντού υπάρχει ένα αραιό τρίχωμα. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν αφορά την μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας.

Με άλλα λόγια μπορεί να δούμε την μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας να έχει μία σχετικά καλή πυκνότητα και ένα με δύο εκατοστά πίσω από αυτήν να αρχίζει μία διάχυτη αραίωση με λεπτές τρίχες, η οποία αφορά όλο το άνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Σε αντίθεση με την αλωπεκία των ανδρών, στις γυναίκες παρατηρείται μία λέπτυνση των τριχών, η οποία όμως δεν είναι ομοιόμορφη. Δηλαδή οι γυναίκες τείνουν να έχουν μία διάχυτη αραίωση αποτελούμενη από τρίχες διαφορετικής διαμέτρου, αλλού δηλαδή είναι λεπτές και αλλού πιο χοντρές.

Γυναικεία Αλωπεκία

Γυναικεία τριχόπτωση – Ποια είδη υπάρχουν;

Στις γυναίκες, περισσότερο από τους άντρες, η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες και όχι στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Μερικές από τις πιο συχνές από αυτές είναι:

  • Τριχοθυλομανία

Οφείλεται στην συνήθεια που έχουν μερικές γυναίκες να τραβούν συνέχεια τα μαλλιά τους. Αυτό το είδος απώλειας τυπικά έχει την εικόνα απώλειας κατά περιοχές. Κυρίως οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους και η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι κατάλληλη λύση. Αντίθετα το καλύτερο είναι να θεραπεύσει κανείς τους ψυχολογικούς λόγους, που οδηγούν σε αυτήν την συμπεριφορά.

  • Γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata)

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δημιουργεί τοπικά ελλείμματα μαλλιών. Μπορεί να αφορά σε μία μικρή περιοχή ή εκτεταμένα σε όλη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής με νησίδες ολικής απώλειας μαλλιών και άλλες κανονικής τριχοφυΐας. Επίσης, μπορεί να αφορά και στην περιοχή των φρυδιών. Στις περιπτώσεις αυτές, η μεταμόσχευση μαλλιών αντενδείκνυται.

Τριγωνική αλωπεκία: Αφορά σε απώλεια μαλλιών στην περιοχή των κροτάφων, που μερικές φορές ξεκινάει σε παιδική ηλικία. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ολική ή μπορεί να παραμένουν λίγες λεπτές τρίχες στην περιοχή. Τα αίτια της τριγωνικής αλωπεκίας δεν είναι γνωστά, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή χειρουργικά.

Μετατραυματική αλωπεκία: η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε ουλώδη ιστό στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό ή συνήθειες όπως ο τύπος χτενίσματος, που ασκεί συνεχή πίεση στην περιοχή ή ακόμα μερικές φορές σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να έχει να κάνει και με φλεγμονή στα τριχοθυλάκια και επακολουθεί ουλοποίηση.

  • Διάχυτη αλωπεκία (Telogen effluvium)

Πρόκειται για απώλεια μαλλιών που οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής βρίσκονται σε φάση απόρριψης. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μία αραιή τριχοφυΐα με λεπτή τρίχα. Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ορμονικοί, διατροφικοί, φαρμακευτικοί ή σχετιζόμενοι με στρες.

  • Σύνδρομο χαλαρής αναγεννούς φάσης

Πρόκειται για μία κατάσταση που συναντάται κυρίως σε ανοιχτόχρωμα άτομα, όπου τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι καλά σταθεροποιημένα μέσα στα τριχοθυλάκια και εύκολα εκριζώνονται από το τράβηγμα ή το χτένισμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και μπορεί να βελτιωθεί καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία.

Κάθε γυναίκα, η οποία αισθάνεται ότι χάνει μαλλιά από το τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει πρώτα από όλα να ζητήσει μία σωστή διάγνωση από έναν ιατρό, ο οποίος ασχολείται με την αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής.

Δεν είναι σωστό να προσπαθήσει από μόνη της να κάνει τη διάγνωση. Αφού γίνει η διάγνωση, ο ιατρός θα της συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία.

Γυναικεία Τριχόπτωση