ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΓΟΝΙΔΙΑΟι αντρικές ορμόνες σε άτομα με γενετική προδιάθεση προκαλούν την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Οι ανδρικές αυτές ορμόνες ονομάζονται ανδρογόνα από όπου και η ονομασία «ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία». Η απώλεια μαλλιών που οφείλεται σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία προκαλείται εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει κάποιο γενετικό κώδικα στα χρωμοσώματά του.

Αυτός ο γενετικός κώδικας που προκαλεί την τριχόπτωση οφείλεται σε ένα ή πολλά γονίδια και κληρονομείται από την μητέρα ή τον πατέρα.

Τα γονίδια που προκαλούν την ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία είναι κυρίαρχα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ισχυρά έτσι ώστε είτε κληρονομηθούν από τον πατέρα μόνο είτε από την μητέρα μόνο αυτό είναι αρκετό για να εκδηλωθεί η απώλεια μαλλιών. Επίσης τα γονίδια αυτά μπορεί να μεταφερθούν και να προκαλέσουν τριχόπτωση και στους άντρες αλλά και στις γυναίκες.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε ένας ο οποίος έχει το γονίδιο να αναπτύξει ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Το γονίδιο αυτό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ενεργοποιηθεί.

Η ενεργοποίηση αυτή του γονιδίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ορμόνες, ηλικία, στρες και διάφορα άλλα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο το οποίο αναπτύσσει ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία θα πρέπει να έχει το γονίδιο αλλά και αυτό να έχει ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα.

Το συγκεκριμένο γονίδιο που οφείλεται για την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Από ότι φαίνεται όμως στις έρευνες το γονίδιο αυτό έχει να κάνει με την σύνθεση των αντρικών ορμονών, του ενζύματος 5-alpha reductase και υποδοχείς για τα ανδρογόνα που βρίσκονται στα τριχοθυλάκια.

Φαίνεται ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι εκείνοι που περισσότερο έχουν να κάνουν με την αντρική φαλάκρα. Η 5-alpha reductase είναι το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη(αντρική ορμόνη) σε μία πιο ενεργή ορμόνη την διϋδροτεστοστερόνη (dihydrotestosterone) (DHT) η οποία επηρεάζει του υποδοχείς των ανδρογόνων που βρίσκονται στα τριχοθυλάκια.

Οι έρευνες των γενετιστών επικεντρώνονται στο να ανακαλύψουν το γονίδιο το οποίο ευθύνεται για την φαλάκρα.

Αυτό θα βοηθήσει στην θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.