ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ της μεταμόσχευσης μαλλιώνΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ

Δεν είναι όλα τα άτομα κατάλληλα για μεταμόσχευση μαλλιών. Η καταλληλότητα ή μη κάθε περίπτωσης εξαρτάται από το πόσο πυκνή είναι η περιοχή που θα δώσει μοσχεύματα και πόση αραιή είναι η περιοχή που θα λάβει μοσχεύματα. Την καταλληλότητα ή μη κάθε περιστατικού μπορεί να την κρίνει μόνο ο γιατρός.

Μεγάλη σημασία έχει η εμπειρία του γιατρού ώστε να μπορέσει να προβλέψει πόσο καλό θα είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκτός αυτού κάποια άτομα, παρ’ όλο που έχουν τις προδιαγραφές για να δεχθούν μία μεταμόσχευση μαλλιών, μπορεί να μην το επιθυμούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός έχει εναλλακτικές προτάσεις, κάποιες εναλλακτικές θεραπείες της τριχόπτωσης μη επεμβατικές.

Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και σαφώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι μία μη επεμβατική διαδικασία δεν έχει και αυτή μειονεκτήματα.

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν χιλιάδες «θαυματουργά» προϊόντα, λοσιόν, χάπια, σαμπουάν, τα οποία διατείνονται ότι βοηθούν στην τριχόπτωση. Από όλες τις φαρμακευτικές αγωγές που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί δύο μόνο ουσίες φαίνονται να είναι αποτελεσματικές στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία: η μινοξιδίλη (Regaine) και η φιναστερίδη (Propecia). Στην πράξη, είναι τα μόνα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία φαίνονται ότι έχουν κάποιου βαθμού αποτέλεσμα στην τριχόπτωση.

Σαφώς, εάν αναφερθούμε σε άλλα είδη αλωπεκίας, μπορεί κάποιες άλλες φαρμακευτικές θεραπείες να είναι ίσως και πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις προαναφερθείσες. Χρειάζεται όμως αρκετή προσοχή ώστε τα άτομα που πάσχουν από ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, που είναι άλλωστε και η πλειονότητα, να μην «ταλαιπωρούνται» με αναποτελεσματικές θεραπείες, τις οποίες πολλοί είναι διατεθειμένοι να τους υποσχεθούν για ίδιον όφελος.

Μινοξιδίλη (Regaine)

Xρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για την υπέρταση, αρχικώς. Παρατηρήθηκε ότι μία παράπλευρη ενέργεια του φαρμάκου αυτού ήταν να μειώνει την τριχόπτωση σε μερικούς άντρες. Η μινοξιδίλη μπορεί να μειώσει την απώλεια τριχών και σε μερικές περιπτώσεις (περίπου στο 25% των ανδρών) να προκαλέσει μία μικρή αύξηση της τριχοφυΐας. Αυτό βέβαια συμβαίνει εφόσον ο θύλακας είναι ζωντανός και όχι σε νεκρωμένους θύλακες. Τα αποτελέσματα της μινοξιδίλης υπάρχουν παροδικά, όσο καιρό κανείς την χρησιμοποιεί και παύουν να υπάρχουν εφόσον αυτή διακοπεί. Μόλις ο ασθενής διακόψει τη χρήση του Regaine, επανέρχεται σύντομα στην κατάσταση που θα ήταν εάν δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ.
Αποτέλεσμα βλέπει κανείς λίγους μήνες μετά την καθημερινή χρήση της.

Φιναστερίδη (Propecia)

Η φιναστερίδη χρησιμοποιείται στους άντρες ως φάρμακο για προβλήματα στον προστάτη τους. Όπως και η μινοξιδίλη έτσι και η φιναστερίδη φαίνεται ότι μειώνει την τριχόπτωση και ευνοεί σε ένα μικρό βαθμό την αύξηση των μαλλιών σε άντρες, που έχουν μικρή ως μέτρια απώλεια μαλλιών. Σε αντίθεση με την μινοξιδίλη, που είναι λοσιόν, η φιναστερίδη λαμβάνεται σε χάπια ή κάψουλες. Ο βαθμός βελτίωσης της τριχοφυΐας σε μελέτες βρίσκεται κοντά στο 10% με 15%. Όπως και στη μινοξιδίλη, αποτέλεσμα έχει κανείς όσο καιρό χρησιμοποιεί το φάρμακο και μόλις το διακόψει επανέρχεται σύντομα στην κατάσταση που θα ήταν εάν δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ.

Επιπλοκές

Όπως σε κάθε φάρμακο αναφέρονται πολλές και διάφορες επιπλοκές για τα δύο αυτά σκευάσματα. Η πιο συχνή επιπλοκή που αφορά την μινοξιδίλη είναι πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή όμως στην πλειονότητα των ατόμων είναι τόσο μικρή που δεν γίνεται αντιληπτή. Στην περίπτωση της φιναστερίδης η επιπλοκή που αναφέρεται είναι η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, η οποία επανέρχεται μετά την διακοπή του φαρμάκου.

Makeup τριχωτού κεφαλής

Πρόκειται για ουσίες τύπου make up οι οποίες τοποθετούνται είτε στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής ανάμεσα στα μαλλιά ή πάνω στις τρίχες. Δίνουν την αίσθηση του αυξημένου όγκου και δεν αφήνουν το δέρμα να γυαλίζει πράγμα το οποίο δίνει ακόμα πιο έντονα την αίσθηση της απώλειας μαλλιών. Κάποια από αυτά έχουν αντοχή στο νερό, ενώ κάποια άλλα όχι. Δίνει την αίσθηση της πιο χοντρής τρίχας σε σχέση με την υπάρχουσα και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ακόμα και μετά από μεταμόσχευση μαλλιών για να δώσουν ακόμα πιο έντονη αίσθηση της πυκνότητας.

Πρόσθετα

Οι περούκες είναι γνωστά πρόσθετα, που ικανοποιούν κάποια άτομα για τον τύπο απώλειας μαλλιών που έχουν και για τις απαιτήσεις τους όσον αφορά σε πυκνότητα. Φυσικά, τα πρόσθετα έχουν μία πυκνότητα, την οποία ποτέ δεν μπορεί κανείς να έχει μετά από μία μεταμόσχευση μαλλιών. Αντίστροφα, κάποια άτομα, που χρησιμοποιούν κάποια περούκα (πρόσθετο) για πολλά χρόνια και θέλουν να την αφαιρέσουν, αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μια μεταμόσχευση μαλλιών. Κάποια άλλα άτομα κάνουν συνδυασμό των δύο, δηλαδή μεταμόσχευση μαλλιών στην μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας και πρόσθετο πίσω από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα που δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών και ταυτόχρονα πυκνότητα που τους δίνει το πρόσθετο. Τα πρόσθετα επίσης μπορεί να αποτελούν μία λύση για τα άτομα τα οποία δεν κατάλληλα για μεταμόσχευση μαλλιών.