shave_head 300x187

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

Υπάρχουν διάφορες απόψεις στην κοινωνία μας σχετικές με τα μαλλιά, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στο μυαλό σχεδόν όλων των ανθρώπων.

Κάποιες από αυτές είναι απλά αστικοί μύθοι, δεν είναι βάσιμες και καλό είναι να τις αναφέρουμε:

«Όταν κουρέψω κοντά τα μαλλιά μου ή όταν τα ξυρίσω αυτά δυναμώνουν»

Δεν είναι αλήθεια.

Η δυνατότητα αναγέννησης της τρίχας δεν επηρεάζεται από το μήκος του τμήματος της τρίχας που βρίσκεται έξω από το δέρμα. Επηρεάζεται μόνο από ενδογενείς παράγοντες και την ποιότητα της ρίζας της. Η ρίζα επηρεάζεται από ορμονικούς, διατροφικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά όχι από το μήκος της τρίχας που προεξέχει από το δέρμα.
Επομένως, το κοντό κούρεμα ή ξύρισμα δεν έχουν καμία επίπτωση στην ανάπτυξη της τρίχας.
Ναι μεν, αλλά…:
Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα πάρα πολύ μακριά μαλλιά των γυναικών, τα οποία λόγω βάρους δημιουργούν μία συνεχόμενη έλξη στη ρίζα, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργικότητά της.

«Το συχνό λούσιμο βλάπτει τα μαλλιά»

Δεν ισχύει.

Τα μαλλιά δεν βλάπτονται από συχνό λούσιμο, αντίθετα συνήθως ωφελούνται. Φυσικά, το συχνό λούσιμο θα πρέπει να γίνεται με σαμπουάν που δεν είναι ερεθιστικό για το δέρμα. Το να διατηρεί κανείς συνεχώς καθαρό το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής μόνο όφελος μπορεί να έχει στην τριχοφυΐα της περιοχής, διότι διατηρώντας υγιές το δέρμα της περιοχής, επηρεάζεται θετικά και η ρίζα της τρίχας, που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ναι μεν, αλλά…:

Η υπερβολή έχει πάντα αρνητικά αποτελέσματα. Τα υπερβολικά πολλά λουσίματα με σαμπουάν, πχ τις ζεστές, καλοκαιρινές ημέρες, ξηραίνουν το δέρμα και δεν το αφήνουν να αναζωογονηθεί. Λύση σε αυτό μπορεί να είναι το απλό, δροσιστικό ντουζ, χωρίς χρήση σαμπουάν πέραν της μίας φοράς την ημέρα. Εξάλλου, μέσα σε λίγες ώρες τα μαλλιά δεν «προλαβαίνουν να λερωθούν», έτσι ώστε να χρειάζονται τη χρήση σαπουνιού και τα επιπλέον ντουζ έχουν τη έννοια του «δροσισμού» περισσότερο, παρά του «καθαρισμού».

«Κάποια σαμπουάν βοηθούν για να έχεις δυνατά μαλλιά»

Λανθασμένη εντύπωση.

Τα σαμπουάν εκ φύσεως χρησιμεύουν για να αφαιρούν ουσίες από την επιφάνεια του δέρματος, επομένως δεν μπορούν τα ίδια να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο δέρμα, προκειμένου να επιτελέσουν κάποιο έργο μέσα σε αυτό. Βέβαια, είναι φυσικό πολλοί να επηρεάζονται από την εντατική διαφήμιση από εταιρείες που πωλούν σαμπουάν.

Είναι αναμφισβήτητο, βέβαια, ότι το να πλένει κανείς τα μαλλιά του συχνά είναι μία καλή συνήθεια. Η καλύτερη επιλογή είναι κάποιο σαμπουάν, το οποίο δεν είναι ερεθιστικό για το δέρμα, όπως πχ τα παιδικά σαμπουάν, βοηθώντας την καθαριότητα του τριχωτού της κεφαλής χωρίς να το ερεθίζουν.

«Το κράνος, που φορούν οι στρατιώτες, ρίχνει τα μαλλιά»

Δεν ισχύει.

Ούτως η άλλως, τα καπέλα ή τα κράνη δεν δημιουργούν πρόβλημα στα μαλλιά, εκτός εάν κάποιος το φορούσε ακόμα και στον ύπνο του. Όπως όμως γνωρίζουμε οι στρατιώτες φορούν το κράνος λίγες ώρες την ημέρα με αποτέλεσμα αυτό να μην επηρεάζει την τριχοφυΐα.

Ο λόγος, για τον οποίο συμβαίνει πολλές φορές κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας μια επισημαινόμενη απώλεια μαλλιών είναι από τη μια μεριά το άγχος και η στεναχώρια, που μπορεί να έχουν οι στρατεύσιμοι σε ένα μη οικείο περιβάλλον κι από την άλλη ότι η στρατιωτική θητεία συμπίπτει με την ηλικία του νεαρού άνδρα κατά την οποία σταματά να αυξάνεται η τριχοφυΐα του και ξεκινά η ήπια φθορά της